Christmas World? All over the world it will be Christmas!

 

De beurs Christmas World in Frankfurt is voor vakmensen een belangrijke beurs. Mijn vader heeft in 40 jaar geloof ik maar 1 keer overgeslagen. Doe je iets ‘in de kerst’ dan ga je naar Christmas World.Standaard vraag aan ons als we terug zijn is altijd: ‘en, wat zijn de nieuwe trends?’
U kent mij zo langzamerhand wel dus mijn antwoord weet u ook…. Wat is een trend?
Het lijkt een flauw antwoord maar zeker als het om kerstdecoratie en -sfeer gaat is er zoveel mogelijk en hangt het onder andere van uw bedrijf, concept, smaak en budget af waar u voor kiest.
Harrods bijvoorbeeld maakt ieder jaar een spektakel van zijn kerst-etalages met als thema een sprookje of zoals vorig jaar de Oriënt Express.
Is dat een trend te noemen? Niet echt, behalve als je sprookjes, spektakel en beleving een trend noemt. En eerlijk gezegd zal het mij, en met mij miljoenen bezoekers en fans een worst wezen. Briljante, prachtige kerst-etalages zijn het.Maar u verwacht ongetwijfeld een concreter antwoord dus ik heb toch een lijstje gemaakt voor u:

Eén ding is duidelijk: hangend is het nieuwe staand.

Hangende berkenstammen, hangende kerstbomen, artikelen aan lange linten die vlak boven de grond eindigen…

We hebben het gekscherend ‘hoog-water-decoratie’ genoemd maar het is een eenvoudige toepassing die veel effect geeft! ‘Hang it’ dus…

Overdadig én modern

Verder zijn overdadig gedecoreerde kerstbomen met lange slierten en enorm veel verschillende ornamenten nog steeds een ‘floristiek’ ding maar er zijn ook nog strakke en moderne kerstbomen te zien van metaal of alleen van een lichtsnoer die juist geen frutsels hebben.

Licht is het nieuwe donker

Licht is het nieuwe donker, en donkerblauw is het nieuwe donkergrijs. Verlichting is of wit, of multi-color, of heel veel en ‘in your face’, of subtiel weinig en mooi weggewerkt.

Wit witter witst

Zoals in de Beekwilder bestelgids 2014 genoemd: wit is altijd goed. Grote en kleine vormen, hoogglans kunststof en biscuit-porselein. Soms gecombineerd met natuurfris groen, soms met metallics als zilver, soms met verschillende tinten wit, soms strakke vormen maar ook in fluffy materiaal als veren en wol.

Herkenbaarheid

En als hekkensluiter zou ik willen stellen dat in een overprikkelde wereld met overprikkelde mensen ‘herkenbaarheid’ de nieuwe trend is. Uiteindelijk willen we gewoon 5-punts sterren, ijskristallen, kerstbomen en lichtjes zien. En een Kerstman. En een rendier.
Vooruit: in 2014 een wit rendier dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *